„Аз съм един от тях – българските праведници на света“

На 21 януари 2021 г. се навършват 80 години от издаването на указа утвърдил един от най-мракобесните  закони, с които българското общество се е сблъсквало  - Закон за защита на нацията. Следвайки примера на Нюрнбергските закони на Нацистка Германия, законът за защита на нацията е създаден в унисон с расистката идеология на Третия райх.  Забранява се  лицата от еврейски произход да бъдат приемани за български поданици, постановени са ограничения свързани с местожителство, постъпване в учебни заведения, стопанската дейност и т.н.

Точно една година след тези събития – на 20 януари 1942 г.,близо до Берлин, край езерото Ванзее е проведена конференция, в която вземат участие високопоставени нацисти. Зловещото съвещание  се свързва с привеждане в ход на „Окончателното решение на еврейския въпрос“ – започва нечуваният геноцид над еврейското население, започва трагедията която в наши дни  наричаме „Холокост”.

Днес, 80 години след апокалипсиса на Втората световна война, човечеството още не може да забрави ужасите на онези дни. Не може да забрави и героите, които подлагат на риск своя живот, за да  спасят чуждия. Част от спомена за тези достойни мъже и жени  се пази в мемориала „Яд ва-Шем“ в Йерусалим. Една от основните му  дейности е увековечаване паметта на тези, които еврейският народ нарича „праведници на света”. Към 1 януари 2015 г. за праведници на света са признати над 25 хиляди души от 49 държави. България има признати 20 праведници и вечната благодарност на потомците на 50 000 хиляди български евреи спасени от лагерите на смъртта.

Героизмът на българските праведници се превърна в тема  на  седмото издание на националния литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” на Центърът за еврейско-българско сътрудничество „Алеф“.  Предизвикателството през 2020 г. бе на тема „Аз съм един от тях – българските праведници на света”.

Дванадесетокласникът Николай Шукеров от СУ „Св. св. Кирил и Методий”- Рудозем бе сред номинираните 27 млади автори. Неговото произведение намери място в издадения през декември 2020 г. уникален сборник с разкази за съдбите на 20-те български  „Праведници на света”.  Заглавието на изданието е: „Аз съм един от тях – българските праведници на света“.

Сборникът съдържа 27 разказа, написани от младежи – ученици и студенти, участници в Седмия национален литературен младежки конкурс. Това е третото издание на Център „Алеф“, което съдържа наградени младежки творби. Книгата ще бъде включена в националната  кампания на МОН „Урок по достойнство” и е препоръчана като христоматия за самоподготовка за участие в 8-то издание на надпреварата „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена. Сборникът може да намерите в училищната библиотека към СУ „Св. св. Кирил и Методий”  - Рудозем, както и на www.alef-bg.org.