КАМПАНИЯ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ОНЛАЙН ТОРМОЗА  И ПРЕВЕНЦИЯ ВЪВ ВРЪЗКА С ИГРАТА”СИН КИТ”- 2017 Г.                      

В края на месец февруари 2017 година в социалните мрежи и по националните медии се заговори за това, че опасната руска игра "Син кит", подтикваща деца към насилие и самоубийство, вече навлиза и в България. Според Георги Апостолов от Център по безопасен интернет, такава игра в страната ни няма. Налице е обаче форма на  онлайн тормоз за сплашване или за извличане на материална изгода. Специалистите предполагат, че у нас ролята на т.н. гуру изпълнява най-често връстник, който иска да се позабавлява на чужд гръб. Може и да е възрастен, който чрез публикации на изпратени доброволно от деца видеоматериали, има за цел да извлече материална изгода за себе си. Таблоидите също се възползват от ситуацията, за да генерират повече посещения.

Съвети към подрастващите за предпазване от всякакъв онлайн тормоз, включително и от играта „Син кит”:

1. Сложете си възрастта на профила във фейсбук най-близка до реалната възраст, но задължително под 18 години. Профилите на непълнолетни имат допълнителни защити.

2. Проверете си настройките на профила - в никакъв случай да не е "публичен", а да може да се вижда само от приятели.

3. Изберете  настройката за лични съобщения само от списъка с приятели.

4. Премахнете от информацията в профила: адреса си, училището, телефона, имейла и скайпа.

5. Не поствайте хаштаговете, които се асоциират със "синия кит" - така привличате вниманието на хора, които могат да започнат онлайн тормоз срещу вас.

6. Не приемайте покани за приятелство и не отговаряйте на никакви съобщения и постове от непознати.

7. Ако някой се опита да ви тормози, използвайте функцията за блокиране и докладване на съответния профил.

8. Не давайте паролата за профилите си на никого, а ако сте ги дали, ги сменете.

9. ИДЕНТИФИЦИРАНЕТО ПО IP АДРЕС СТАВА ЕДИНСТВЕНО И САМО СЛЕД СЪДЕБНО РАЗРЕШЕНИЕ . ЕТО ЗАЩО НЕ ВЯРВАЙТЕ НА КУРАТОРИ  ИЛИ ГУРУТА ОТ "СИНИЯ КИТ"!

10. Ако срещу вас се отправят заплахи, ГОВОРЕТЕ С РОДИТЕЛИТЕ СИ! Можете да подадете сигнал на Горещата линия  на Центъра за безопасен интернет www.safenet.bg  или на ГДБОП – МВР www.cybercrime.bg. За онлайн тормоз на територията на област Смолян, се свържете с инспектор Каракостов на телефон 0301/35-256. Анонимността ви е гарантирана.