Национално движение „Русофили”

На 16 юни /неделя/ от 12:00ч. в РКИЦ - София, се състоя тържественото награждаване на лауреатите участвали в конкурса на Национално движение „Русофили”  - „Не се гаси туй що не гасне”. Сред отличените е и възпитаник на  СУ „Св. св. Кирил и Методий”-град Рудозем. Десетокласникът Николай Шукеров е класиран от престижното жури на I място и заслужено се радва на голямата награда – едноседмично посещение на столицата на Руската федерация. В своето пътуване до Москва той ще бъде придружаван  от представител на организацията и още трима лауреати – първенци. Грамотата му бе връчена лично от първия български космонавт Георги Иванов.  Грамота получи и неговият преподавател по история Р. Узунова, която заедно със своя колега Н. Бояджиев изиграха ролята на научни ръководители и ментори на отличилия се ученик.

Национално движение „Русофили” е сред най-големите неправителствени организации в България, която към септември 2016 г. има 224 организации и  повече от 35 000 организирани членове. ХIII Национален ученически конкурс „Не се гаси туй, що не гасне” е посветен на 140 години от откриването на Първото Народно събрание на България след Освобождението.Конкурсът се организира с подкрепата  на Международен обществен фонд „Российский фонд мира”, Министерство на образованието и науката, Национален дворец на децата, Съюз на българските   журналисти, Синдикат на българските учители,Съюз на българските писатели,Съюз на офицерите и сержантите от запаса и др.

В конкурсната програма Николай Шукеров  участва с мултимедиен проект – „Рудозем - от съветските специалисти до руските технолози”. В него се проследява развитието на населеното място и неговата икономика в контекста на българо-руските отношения. Тук е мястото да изразим своята благодарност към г-жа Елена Турналиева, която сподели в специално интервю своите спомени, в качеството си на пряк свидетел и участник в разглежданите събития. Специални благодарности на д-р инж. Илия Йочев споделил своя опит от работата си с руските специалисти от фабриката „Петър Петров”, на служителите от регионална библиотека „Николай Вранчев” и всички предоставили автентичен снимков материал включен в проекта.