Посещение в Полша

В периода от 18 до 26 ноември ученици от Средно училище „Свети свети Кирил и Методий“,  гр. Рудозем прекараха незабравими дни в Поронин /Полша/ посветени на осведомеността за феномена SMOG, неговата причина  и какво можем да направим, за да намалим ефектите от това явление. Посещението бе по проект „Walking into cleaner air“ на Програма „Еразъм+“, чиято цел е да покаже на участниците как ефективно да се борим със SMOG феномена в нашите местни общности. Ученици и учители участваха в  разнообразни дейности, създаваха симулационни  игри с елементи на ориентировъчна насоченост основно към деца в училище. В проекта участваха младежи от Полша (град Вадовице), Естония, България и Северна Македония. Проведе се образователна среща с  г-жа Jola Sitarz-Wójcicka относно феномена SMOG, въздействието му върху човешкото здраве и начините за защита от вредните ефекти на замърсяването на въздуха. Проектът предвиждаше реализиране на три изследователски задачи:

№1 - съдържанието в социалните медии - създаване на приятелски настроен тикток, който насърчава действията как да победим SMOG!

№2- онлайн игра с множество диалогови избори , които ви насърчават да останете еко!

№3- настолна игра по тема на проекта с икономика и предотвратяване на замърсяването на въздуха.

Участниците в мобилността  се справиха чудесно с поставените задачи и трябваше да ги представят на други ученици в училище в град Вадовице.

Организацията домакин бе организирала посещение на туристическата забележителност, планината Губаловка, над полския град Закопане. Планината е популярна туристическа атракция, предлагаща невероятна гледка към Татрите и Закопане, а участниците се насладиха на чист въздух и невероятна гледка.

В края на срещата участниците от Полша, Естония, България и Северна Македония се разделиха в очакване на предстоящите мобилности и посланието към новите си приятели – „Нека пазим въздуха чист“. Засилването на европейското  съзнание на нашите ученици е от изключително значение за нас  и превръща училището ни в интересно място за творческо учене и изява.